A DEKRA Akademie-ről

Miért fontos a DEKRA Akademie számára az alapítvány támogatása?

"Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel."
/Kosztolányi Dezső/

Décsi András, a DEKRA Akademie igazgatóságának elnöke elmondja...

Mit jelentett a nyelvtudás a saját életében? Kitől kapta örökségül ezt az alapítványt, és miért ő? Mit tett eddig, hogyan indult el ezen az úton? Mi az álma az alapítvánnyal? Ismer-e nehéz sorsú gyerekeket? Alkalmazna-e ilyen háttérből embert a saját cégében? 


"Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén" - vallja Kosztolányi Dezső, és amikor belépünk ebbe az új világba, szép lassan, nem kapkodva, egyszer csak felsejlenek a benne rejlő ígéretek apró mozaik darabjai.

Décsi András 11 évesen szembesült először ezzel az új világgal egy német teniszedző személyében. Testvérével minden egyes nap három órát eltöltöttek valakivel, akivel nem beszéltek közös nyelvet. Napról napra fejtették meg az idegen nyelven kapott gyakorlatokat. Kihívás volt, de felvették az ütőt és minden egyes szervával közelebb hozták magukhoz az új világ ígéreteit.

A II. kerületi általános iskola, ahová András járt nagyon közel esett a Cseppkő Gyermekotthonhoz, így mikor az iskoláját felújították, kihelyezték az osztályokat a közeli tanintézményekbe, András és osztálya is a Cseppkő Gyermekotthon egyik épületébe került néhány évre. Ahogy az iskolában majdnem minden osztályba, András osztályába is jártak állami gondozott gyerekek. A kiegyensúlyozott családi háttérrel nem rendelkező gyermekek nehezebb integrálását az osztályközösségbe András és néhány osztálytársa nyitottsága segítette, és ez a nyitás nem maradt meleg fogadtatás nélkül. Barátságok szövődtek, és egy darabig együtt haladtak a tanagyagok kimeríthetetlen rejtelmeiben, amíg más iskolába nem kerültek az állami gondozott társak. A szál ekkor megszakadt az állami gondozott gyerekekkel, de András azt nem tudhatta, hogy ezt a szálat jó pár évvel később, a családhoz nagyon közel álló asszony végakarata miatt ismét fel fogja venni.

Váratlan döntés

De ne szaladjunk ennyire előre. Miután András befejezte a gimnáziumot, ahol mind az angol, mind a német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát szerzett, belevetette magát a közgazdaságtanba, és a Corvinus lett az otthona öt évre.

Szülei gyerekként tudatosították benne, hogy nyelvek nélkül nem boldogulhat, így bár már két nyelv magas szintű tudásának birtokában volt, a másodév végére sikeresen letette az angol és a német szakmai nyelvvizsgát is.

A diploma megszerzésével elindult a közgazdászok jól ismert szakmai útján. Egyetemi tanulmányai alatt tanult Norvégiában is, energia gazdálkodás szakon. Ezután fél évig dolgozott a nagynevű KPMG energetikai tanácsadás részlegén. Egy nap azonban rájött, túl nagy gépezetbe csöppent aránytalanul sok elköteleződéssel, és a felmondás mellett döntött.

András környezete értetlenül állt az akkor 24 éves fiatalember döntése előtt. Néhány hónapot adott magának, hogy kitalálja a folytatást. Nem kellett sokáig várnia, mert a lehetőség bekopogtatott nála. Egy ismerőse szólt neki, hogy a DEKRA vállalatnál lenne egy oktatás szervezői pozíció. András elment az állásinterjúra, és úgy döntött belevág, amíg a nagy ajánlat az ölébe nem pottyan - addig is hasznossá teszi magát és még pénzt is keres. A cég bár német, azonban multi lévén az angol a hivatalos kommunikáció nyelve a cégcsoporton belül és András azon kevés alkalmazottak egyike volt, aki mind a két nyelvet jól beszélte. Szorgalmának és teljesítményének gyorsan meglett az eredménye.

A túlórázás

Egy pénteki nap túlórázott, amikor a német ügyvezető az irodába lépett, hogy lekapcsolja a lámpát. Leesett az álla, hogy egy fiatalember péntek este még mindig húzza az igát.

Szóba elegyedtek, és lenyűgözte András szakmai felkészültsége és kiváló nyelvtudása.

Azonnal kérte, hogy hétfő délelőtt ugorjon be hozzá egy beszélgetésre.

András minden várakozás nélkül hétfőn bekopogott az ügyvezető irodájába, aki egy kiadós beszélgetés után felajánlotta neki, hogy dolgozzon mellette. András pedig élt a lehetőséggel. Először asszisztens, majd junior menedzser lett, és végül négy és fél után kinevezték a DEKRA pénzügyi igazgatójává. Mint mondja, főnökével a hasonló gondolkodásmódnak és hozzáállásnak köszönhetően igen gyorsan egy hullámhosszra kerültek. Az ügyvezető egy idő után korrektül felvázolta Andrásnak a jövőbeli lehetőségeit a cégnél, amelynek kiteljesedése az ügyvezetői pozíció volt. Végül 2019. január 1-től a DEKRA új ügyvezetőjét Décsi Andrásnak hívják.

Az egész folyamat olyan sorsszerű - véli András visszatekintve a DEKRA-nál eltöltött eddigi 8 évére. De hozzáteszi, hogy mindez nem jöhetett volna létre a tanulmányai és az idegen nyelvek ismerete nélkül. Egyszer csak a sok rész összeállt egy egésszé.

Örökségem címe: alapítvány

Ahogy szakmailag haladt előre András, életének az a fonala, amely megszakadt, amikor az általános iskolai osztályából kiestek az állami gondozott gyerekek, most előkerült.

Nagymamájára hagytak ugyanis egy nemes célt, egy alapítvány létrehozását. Legkedvesebb barátnője arra kérte végrendeletében, hogy vagyonának egy részéből hozzon létre egy alapítványt, amely a hátrányos helyzetű gyermekek idegen nyelv oktatását segíti.

2015-en megalapították a dr. Várkonyi Istvánné Alapítványt. Felmerül a kérdés, miért épp alapítvány, és miért épp a hátrányos helyzetű gyerekek és az idegen nyelvek tanulása a cél. A válaszhoz ismernünk kell dr. Várkonyi Istvánné személyét. Igazi polgári családba született, és nyelvészként értette és érezte az idegen nyelvek tudásának hatalmát. Látta, merre tart a világ, és tudta, hogy nem mindenki olyan szerencsés, mint ő, aki számos nyelven beszélt. András már a legelejétől kezdve kivette részét a munkából, és nem csak azért mert, volt tapasztalata az oktatás szervezésben, hanem mert eszébe jutottak az általános iskolai emlékek az állami gondozott osztálytársairól.

Időközben nagymamája is elhunyt, így az egész alapítvány sorsa a kezébe került. Tudta, hogy ezek a gyerekek cél és motiváció nélkül nőnek fel. Fogalmuk sincs igazából, mire lennének képesek, és még kevésbé látják magukat sikeresnek a jövőben. Ennek pedig az az oka, hogy nincsenek előttük jó példák.

Az volt a cél, hogy bevezetve az idegen nyelvek elsajátításába kinyissanak előttük egy olyan világot, amelyet megszerezhetnek ők is, ha hajlandóak erőt-energiát fektetni a tanulásba.

András szabadidejében felkeresett néhány intézményt, hogy ajánlja a támogatását a gyerekeknek. Elsőként az SOS Gyermekfaluval kezdte meg a munkát. Bár azt hitte, hogy annyi gyerek fog jelentkezni, hogy nem bírja erővel, rá kellett eszmélnie, hogy ezek a gyerekek nem csak nem jönnek, hanem egyenesen nem értik, mire jó ez a lehetőség. Első körben 5-10 gyereknek támogatták a nyelvoktatását. Most, egy új évtizedet kezdve András úgy döntött, hogy egy magasabb szintre próbálja emelni az alapítvány működését, mert sokkal több van benne, és sokkal több gyerekhez el lehetne érni. Élményt kell nekik adni, és célt, hogy hova repíthet az a tudás, amit megszerez a nyelvórákon. És Kosztolányi szavait idézve az új nyelv egy teljesen új világ, egy teljesen új kultúra, amely mindenki számára elérhető.

Diploma és nyelvtudás - ez András szerint a sikerének a legfőbb receptje, amelyet szeretne átadni azoknak a diákoknak, akik nyitottak a világra, és hajlandóak a körülményeik ellenére küzdeni, és ebbe a küzdelemben nem egyedül haladnak, hanem az alapítvánnyal kéz a kézben.

András az alapítvány segítségével szeretné lehetővé tenni a hátrányos helyzetű fiatalok számára is, hogy felismerjék idegen nyelvtudással mennyivel jobban kinyílik a világ előttük is.  


A DEKRA dolgozói számára is rendkívül fontos a cég társadalmi felelősségvállalása, rendszeresen részt vesznek a rászorulókat támogató programokban, sőt, sokan magánemberként is elkötelezetten küzdenek személyes szívügyükért.

A DEKRA Akademie munkatársai mondták:

"Tudom, hogy a DEKRA minden évben támogat egy "jó ügyet", aminek nagyon örülök és szívesen részt veszek ezekben az akciókban személyesen is."

"Budapesti gyermekotthon szépítésében (virágültetés, padok festése, stb.) vettem részt, ajtó/ablak festésben és kertápolásban. Örömmel tölt el, hogy olyan olyan cég családtagja vagyok, amely különös figyelmet fordít erre is."

"Tavaly decemberben hallottam elsőnek, hogy a DEKRA részt vesz a MyForest programban. Nagyon örültem neki és jó tudni, hogy a cég ahol dolgozok, ilyen szívügyének tartja a bolygónk védelmét. "

"Klíma és környezetvédelem, minél kevesebb szemét termelése, minél kevesebb műanyag használata fontos számomra, környezettudatos életvitelre törekszem. Ezt az irodában is alkalmazzuk mindannyian: szelektív hulladékgyűjtés, minél kevesebb papír használata, természetes anyagú mosószivacs használata stb...."

"Hátrányos helyzetű tanulók felzárkózását elősegítő program megvalósításában veszek részt. Ezenkivül a mindennapjaim részét képezi a Mathias Corvinus Collegium - Fiatal Tehetség Programjában segitőként részt venni."
Az alapítvány munkája bármikor támogatható. Köszönjük!